Türkiye’de uzun süredir yürütülen ve rasyonel olmayan ekonomi politikalarına karşı, çok sayıda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin kredi notunu “Yatırım yapılamaz” seviyelere indirmişti.
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B+”ya yükseltti, görünümü “pozitif”e çıkardı. Enflasyon düşüşü ve politika değişiklikleri etkili olduğu belirtiliyor.
Haziran 2023’ten beri uygulanan önemli politika değişiklikleri ve sıkılaştırmalar, para politikasındaki önceden yapılan hamlelerle birlikte, Fitch tarafından etkin bulundu. Bu değişiklikler, makroekonomik ve dış kırılganlıklardaki azalmayı yansıtıyor.
DAHA ÇOK YOLUMUZ VAR
Finans Uzmanı İris Cibre bu gelişmeye ilişkin “Yatırım yapılabilir seviyeye gelmek için Fitch 4 defa, Moody’s 6 defa, S&P 4 defa not artırmalı” yorumunda bulundu.
Cibre ayrıca “Fakat, Fitch’in sade görünümü değil, notu da artırması olumlu. Sonuçta, 3 er basamak atlayacak halleri yok, bir yerden başlanmalı. Daha çok yolumuz var. Fakat, piyasalar için, yeni bir hikayeye ihtiyaç vardı. Bu da onlardan biri… Moody’s ise çok geride kaldı ve Temmuz 14’te rapor tarihi verildi.” ifadelerini kullandı.
SİFTAH YAPTIK
Merkez Bankası Eski Başekonomisti “Prof. Dr. Hakan Kara Sene başında yaptığım paylaşımda en az iki not artırımı öngörmüştüm. Bugün Fitch ile siftah yaptık.” görüşünü dile getirdi.
TORPİL ÇALIŞMIŞ
İktisatçı Mustafa Sönmez’in “Fitch’den okkalı bir kıyak geldi. Enflasyon dikiş tutmaz, döviz parmak sallarken Türkiye’nin kredi notu B’den B+’ya yükseltildi, not görünümü de pozitife çekildi. Açıklamada Şimşek yani haziran sonrası uygulanan programın zayıflıkları azaltmasından bahsediliyor. Torpil çalışmış” değerlendirmesi dikkat çekti.