Erzincan İliç’deki madencilik şirketi, kamuoyu baskısını azaltmak için bölgedeki muhtarları, bölge milletvekillerini ve bürokratları ABD’ye ‘ballı geziye’ götürmüştü.

Toygun ATİLLA yazdı

Süreçleri tartışmayan sonuçları yaşayan insanların ülkesinde, sıradan bir vakaydı Erzincan İliç’teki siyanürlü altın madeni sahasında 9 işçinin ölmesi…

İlk günden itibaren çevre felaketinin olacağı yazıldı, çizildi, konuşuldu.

O yıllarda gazeteciler vardı.

Onlardan biri de Esin Gedik’ti.

2010’da Akşam Gazetesinde kaleme aldığı yazısında aynen şöyle yazdı:

“Altına yatırım yapan bir diğer medya patronu da Sabah grubunun sahibi Ahmet Çalık.

Çalık maden işletmeleri, geçen yıl Kanada kökenli Anatolia Minerals ile ortaklık yaptı. Anatolia Minerals, Erzincan’ın İliç İlçesi’ndeki Çöpler Madeni’nin sahibi.

Yeni bir Bergama vakasından korkan şirket, 3 yıl önce halkın tepkisini azaltmak için il milletvekillerini, bürokratları ve köy muhtarlarını 1 haftalık ABD gezisine götürmüştü. Akşam Gazetesi de bu haberi manşetine taşıyınca geziye katılanlar ‘tatile gitmedik, madenlerini gezdik’ demişti. Anatolia, yerel bir ortakla daha hızlı yol alacağını düşünmüş olacak ki, Çalık’ı ortak almaya karar vermiş. Madendeki 6 milyon onsluk altın 2011 yılından itibaren çıkarılmaya başlanacak”

Kamuoyu baskısını azaltmak isteyen şirketler, 2007’de bölgedeki muhtar, milletvekili ve bürokratları ABD gezisine götürmüşlerdi. Esin Gedik 2010’da kaleme aldığı yazısında hem 2007’deki “ballı geziye” atıfta bulunmuş hem de maden sahalarındaki son gelişmeleri yazmıştı.

Mamafih,

Hem 2007’deki “o ballı gezi” haberi hem de Esin Gedik’in 2010’da kaleme aldığı yazı bir şekilde arşivlerden silinmişti.

Tarih 13 Şubat 2024

Erzincan İliç’te siyanürlü altın sahasında oluşan heyelanda 9 işçi hayatını kaybetti. Türkiye, oluşan durumdan sonra bir çevre felaketi ile yeni bir Çernobil vakası ile karşı karşıya kalır mıyızı konuşmaya başladı.

Süreçleri tartışmayan sonuçları yaşayan insanların ülkesinde sıradan bir vakaydı tüm bunlar…

ARŞİVLERDEN SİLİNEN O YAZI

Toplumsal hafıza adına Esin Gedik’in arşivlerden silinen o yazısını PD olarak tekrar yayınlıyoruz:

“Son yılların en çok konuşulan iş adamlarından biri olan Akın İpek, 2005 yılında Bergama’daki Ovacık altın madenini 45 milyon dolara satın aldı. Bugün madencilik alanındaki faaliyetlerinin değerini 2 milyar dolara ulaştırmayı başardı.

Bu sürede medya patronu da olan 46 yaşındaki İpek, Bugün gazetesi ve Kanaltürk’ün de sahibi oldu. İpek, yakında Milliyet, Vatan ve Fanatik gazeteleri ile Star TV’nin de sahibi olacak.

İpek’in madencilikteki bu başarısı diğer işadamlarının da ilgisi çekmiş olmalı ki iki medya patronu bir süre önce madencilik sektörüne girdi. Bu isimler Aydın Doğan ve Ahmet Çalık. Habertürk grubunun sahibi Turgay Ciner, medyaya girmeden önce bu sektörde faaliyet gösteriyordu.

Aydın Doğan’ın madencilik macerası, 3 yıl öncesine dayanıyor. Doğan, Saray Halı’nın sahibi Necati Kurmel’le ortaklık yaparak Gümüştaş Madencilik adlı bir şirket kurdu. Şirketin ortakları arasında Doğan ailesinden biri görünmüyorsa da İstanbul Ticaret Odası’nın kayıtlarına göre şirketin adresi ile Doğan Holding’in adresi aynı. Gümüştaş Madencilik, ilk olarak Doğan’ın memleketi Gümüşhane’de zengin kurşun, bakır ve çinko rezervi saptadı.

Bir miktarda altın da buldu ancak rezerv yeterli değildi. Şirket daha sonra Niğde’nin Ulukışla ilçesinde tonda 10 gram altın bulunan madeni satın aldı.

10 gram önemli, çünkü tonda 4 gram otoriteler tarafından ‘iyi’ olarak değerlendiriliyor. Ancak Gümüştaş’ın başı yöre halkıyla dertte. Yöre halkı geçen yıl Niğde il encümeninin ilçedeki 27 bin metrekarelik araziyi şirkete 135 bin TL’ye satmasının ardından karayolunu trafiğe kapatarak ‘bizim altınımız kiraz, altın istemiyoruz’ eylemi yaptı.

Çalık 6 milyon ons altın buldu.

Altına yatırım yapan bir diğer medya patronu da Sabah Grubu’nun sahibi Ahmet Çalık. Çalık maden işletmeleri, geçen yıl Kanada kökenli Anatolia Minerals ile ortaklık yaptı.

Anatolia Minerals, Erzincan’ın İliç İlçesi’ndeki Çöpler Madeni’nin sahibi. Yeni bir Bergama vakasından korkan şirket, 3 yıl önce halkın tepkisini azaltmak için il milletvekillerini, bürokratları ve köy muhtarlarını 1 haftalık ABD gezisine götürmüştü.

Akşam Gazetesi de bu haberi manşetine taşıyınca geziye katılanlar ‘tatile gitmedik, madenlerini gezdik’ demişti. Anatolia, yerel bir ortakla daha hızlı yol alacağını düşünmüş olacak ki, Çalık’ı ortak almaya karar vermiş.

Madendeki 6 milyon onsluk altın 2011 yılından itibaren çıkarılmaya başlanacak. altın madeni, siyanür tehlikesi nedeniyle yöre halkı ve çevrecilerden büyük tepki görüyor.

Kamuoyu baskısından bunalan madenciler, medya desteğini alarak bu tepkilerin kamuoyuna yansımasını azaltmak istiyor olabilirler mi?”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir