Hakkari’de duruşma günü: ‘Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum’

Posted by

HAKKARİ – Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınmasının ve yerine kayyım atanmasının üzerinden iki gün geçti. İki gündür kentte devam eden, oturma eylemi ise dün gece sona erdi. Hakkari, Türkiye’de üçüncü kez kayyım atanan ilk şehir olarak, üçüncü güne uyandı.

Akış hakkında 2014 yılında açılan davanın 61’inci duruşması bugün Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. İki gündür Adliye binası önündeki polis yoğunluğu bu sabah daha da artırıldı. Adliyenin bulunduğu caddede çok sayıda zırhlı polis aracı konuşlandırıldı.

DURUŞMA BAŞLADI

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, 2013’te başlatılan KCK soruşturması ile yargılanıyor. Sıddık’ın yargılandığı 14 sanıklı dava bugün saat 10.30’da gerçekleşecekti. Ancak daha sonra duruşma saatinin 09.30’a güncellendiği duyurulmuştu. Duruşma 10.04’te başladı.

VEKİLLERİN ADLİYEYE ULAŞMASI ENGELLENDİ

Duruşmanın görüleceği Hakkari Adliyesi’ne ulaşmak isteyen DEM Parti milletvekilleri ve belediye eş başkanlarının önü polis tarafından kesildi. Hakkari Valiliği’nin kentte uyguladığı 10 günlük eylem, etkinlik, toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağı gerekçe gösterilecek, heyetin geçişine izin verilmedi.

Heyet, yapılan uygulamayı alkış ve sloganlarla protesto etti. Ardından adliyeye gelen vekiller bu kez de duruşma salonuna alınmadı.

AVUKATLAR İLK BAŞTA ENGELLENDİ

Sabah saatlerinde Adliye binasına gelenler de içeri alınmadı. Hakkari Belediye Eşbaşkan’ı Akış’ın avukatı Azad Özer; “Dosyanın avukatı olmama rağmen kolluk engeline takılıyorum ve içeri giremiyoruz. Yargılama nasıl yapılacak?” diyerek tepki gösterdi.

Akış’ın yargılandığı davanın 61’inci duruşması, adliye koridorlarında yaşanan tartışmaların ardından 10.04’te başladı.

Duruşmaya katılmak isteyen avukatların listede isimleri olmadıkları gerekçe gösterilerek izin verilmedi. İsmi bulunan yalnızca 6 avukatın salona alınabileceğinin belirtilmesi üzerine tartışmalar yaşandı. Yapılan görüşmelerin ardından avukatların salona girişine izin verildi.

Duruşmada söz alan Akış, iddianameyi hazırlayan dönemin savcısının, polisinin ve hakiminin FETÖ’cü olduklarını, hazırladıkları dosyanın siyasi olduğunu, bugün gündeme alınan dosyanın da siyasi olduğunu söyledi.

‘BENİM BAŞIM DİK’

Akış’ın savunması şöyle: “Benim başım dik. 53 yaşındayım, bunca yıldır mücadele ediyorum ve mücadele etmeye devam edeceğim. Benim kaçtığıma ilişkin haberlerin yapıldığını duydum. Ben asla kaçma girişiminde bulunmadım. Ben yaptığım her şeyin arkasındayım. Siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Ben ‘barış’ dedim, ‘kardeşlik’ dedim, ‘adalet’ dedim, ‘eşitlik’ dedim, ‘özgürlük’ dedim. Halen de diyorum. Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm, bundan sonrada öyle yapacağım. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Başım dik bir şekilde karşınızdayım. Yeniden iddianame hazırlanmasını talep ediyorum. FETÖ’cü bir savcının hazırladığı iddianame ile yargılanmak istemiyorum. Sizden tahliye ya da beraat talep etmiyorum. Sadece vicdanınıza bırakıyorum kararı. Ben bugüne kadar şerefimle, bu halkın tek kuruşuna dokunmadan görev yaptım.”

Akış ayrıca “Neden 4 ay önce değil, neden 1 yıl önce değil? Neden 4 yıl önce yapılmadı bu yargılama? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum” ifadelerini kullandı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir